Een inleiding tot room en waar het van gemaakt wordt

room

Crème is een dik, rijk zuivelproduct dat wordt gemaakt van de afgeroomde bovenmelk, gescheiden van het water, voordat het wordt gehomogeniseerd. In normale melk heeft het botervet, dat zwaarder is dan het melkvet, de neiging om tijdens het homogeniseren naar boven te komen, waardoor crème ontstaat. Bij de industriële productie van room wordt dit proces nog versneld door het gebruik van centrifuges, de zogenaamde "verdeelmachines". Industriële creme is gewoonlijk beter oplosbaar in water en heeft een langere houdbaarheid dan traditionele room.

Het woord "creme" is afgeleid van de Franse term "clusif", wat "niet afgeroomd" betekent. Tegenwoordig is room echter niet langer een product op basis van zuivere melk, maar bevat het ofwel room ofwel suikerwater. Dit gebeurt om hygiënische redenen, aangezien het bij de meeste moderne produktiemethoden niet mogelijk is om kwark te produceren. Met een hoger suikergehalte is crème een uitstekende vervanger voor zware crèmes en dergelijke.

Een laatste opmerking: in commerciële crème zitten eieren of boter. Dit is niet hetzelfde als de plantaardige olie (botervet) die in room zit. Om meer te weten te komen over het verschil tussen deze twee en hoe je ze moet bereiden, ga je naar mijn referentiepagina over eieren en boter. Als je meer informatie zoekt over crème-eieren, bezoek dan mijn andere artikelen. Citaten in dit artikel mogen alleen via het internet worden gebruikt. Voor het citeren van dit artikel kan een Creative Commons licentie nodig zijn.